Consiliere premaritală
Consilierea premaritală este un proces mai curând educațional care include diverse subiecte și teme pentru a pregăti în mod eficient cuplurile pentru căsătorie. Scopul general este angajarea cuplurilor într-un procesul de reflecție, conștientizare și de formare a unor abilități, cu scopul de a promova și susține dezvoltarea unor relații puternice și stabile.
Consilierea premaritală te poate ajuta să te cunoști mai bine pe tine și pe partenerul tău. Vă dă prilejul să vă comunicați așteptările, dar și temerile în legătură cu viitoarea căsătorie. Vă familiarizează cu principalele zone de conflict ce pot să apară pe parcursul unei căsnicii, vă orientează către modalitățile optime prin care acestea pot fi depășite, fără a pierde conectarea dintre partenerii cuplului. Se pot aborda de asemenea aspecte legate de comunicarea în cuplu și de rolul și influențele familiei de origine.
“Căsătoria este de preferat a fi un act raţional şi unul afectiv.” – JUNG
Caracterul permanent al căsătoriei: “până când moartea ne va despărţi” presupune un angajament care implică cuplul din toate punctele de vedere. Dacă doreşti să vezi în ce măsură eşti pregătit pentru un asemenea angajament sau să vezi ce anume din experienţa de viaţă a ta sau a voastră (a cuplului) poate duce la succesul sau eşecul în căsnicie, atunci este potrivit să alegi psihoterapie premaritală.
Rolul psihoterapiei premaritale este de a crea cadrul unei decizii şi asumarea acesteia atunci când există stări de nesiguranţă.