Consiliere psihologică

Consilierea psihologică presupune acordarea asistenței psihologice pentru persoanele normale care doresc să-și atingă obiectivele și să funcționeze eficient. Consilierea se recomandă adeseori pentru rezolvarea unor probleme interpersonale. 

Presupune în general parcurgerea unui număr mai mic de ședințe decât psihoterapia, iar demersurile realizate vizează aspecte mai puțin profunde, mai curând dezvoltare personală, autocunoaștere și optimizare și nu o restructurare profundă a personalității clientului.

Consilierea psihologică este o formă de intervenţie psihologică care se adresează persoanelor sănătoase aflate într-o situaţie de impas cu privire la rezolvarea unor situaţii de criză, sociale, profesionale sau familiale.

 

Consilierea are un caracter formativ, se axează pe dezvoltarea unor abilităţi practice sau personale, în timp ce psihoterapia se concentrează pe suferință interioară (tristeţe, anxietate, durere, doliu sau separare, frici, compulsii, atacuri de panică, ş.a.).

Astfel, prin consiliere psihologică se urmăreşte: autocunoaşterea, optimizarea şi dezvoltarea personală, respectiv adaptarea cat mai eficienta a clientului la mediul extern.

Consilierea psihologică necesită o perioadă mai scurtă de timp decât psihoterapia, şi poate avea trei tipuri de beneficiari: indivizi, cupluri şi familii, grupuri.

Consilierul îl ajută pe client să gestioneze situaţia de criză şi îl asistă în găsirea unei soluţii la problema cu care se confruntă.