“Pentru că nu ne mai înțelegem absolut deloc, nu vorbim aceeași limbă parcă!”, a spus un cuplu în terapie.
“Pentru că nu știm cum să mergem mai departe împreună! Simt că am intrat într-un impas și nu mai știm cum să ieșim din el.”, mărturisește un altul.
“Mă simt că și cum am mers din inerție până acum preocupați de copii și iată, aceștia au plecat, am rămas doar noi doi și nu mai știm cum să fim împreună!”, povestește soția.
Terapia de cuplu este un demers natural pentru cei care se află în căutarea unor răspunsuri diferite cu privire la relația lor, cei ce simt că lucrurile nu merg așa cum ar trebui și își doresc mult să găsească acel ceva care să îi aducă înapoi. În general vorbind, orice proces terapeutic este util dacă se ocupă de soluţionarea blocajelor, impasului şi conflictelor pe care cuplul le are la un moment dat.
Obiectivul terapiei de cuplu este obţinerea unei bune înţelegeri de sine şi a celuilalt pentru a decide dacă este nevoie de schimbare.
Cum răspunde Terapia centrată pe emoții (EFT) cuplului?
Terapia centrată pe emoții (EFT) aderă la o filosofie puternică: relațiile sunt esența experienței umane. Cercetările legate de aceasta indică faptul că relațiile care ne împlinesc emoțional sunt componente de bază ale sănătății mentale și fizice iar intervențiile centrate pe emoții au puterea de a stabili și de a recrea legături de suport între oameni.
Terapeutul de cuplu îi ajută pe cei doi să afle care le sunt nevoile şi ce modificări comportamentale ar trebui să facă.
Cum abordează terapeutul EFT impasurile în terapia de cuplu?
Terapeutul reflecta impasul!
Asta face atât sub forma interacțiunilor cât și a răspunsurilor emoționale specifice și amplifica blocajul cuplului tocmai pentru a-l face cât mai evident. De cate ori cuplul pune în scena impasul, ies la lumina diferite elemente iar reacțiile lor devin din ce în ce mai diferențiate.
Pozițiile pe care partenerii le adopta unul fata de altul devin tot mai pregnante și mai clare la fel și consecințele lor în interacțiune. Când emoțiile aferente acestor poziții sunt procesate încep să apară noi răspunsuri și interpretări. Aceste noi interpretări nu apar din încercarea de a face ceva diferit ci din înțelegerea experienței profunde de a te simți amenințat în relație și a răspunsurilor adoptate care sunt convingătoare și legitime în acea situație.
Dialogul în sine definește un alt tip de contact între parteneri, ceea ce deschide poarta schimbării.