Oare ce se întâmplă în cabinet? Îmi ajunge timpul să vorbesc despre mine sau e prea mult și nu am ce spune totuși? De ce aș vorbi despre copilăria mea dacă oricum nu mai pot schimba nimic?
Întrebările se multiplica, se complică iar temerile sunt diverse.
Terapia centrată pe emoții se ocupă cu aprofundarea emoțiilor clientului individual sau cuplu în cabinet. Nu credem că dacă ne focusăm doar pe comportament e de ajuns. Toți știm ce e bine și ce e rău și, da, de obicei cuplurile vin cu plângeri legate de comportamentele indezirabile ale celuilalt. Dar aproape tuturor ni s-a întâmplat să nu putem face ceea ce știm că ar fi bine sau să ne oprim, deși știm că vor fi consecințe (“știu că nu e bine să țip la copil, dar mă surprind că o fac!”). De aceea, terapia centrată pe emoții a concluzionat că pentru vindecare și schimbare nu e de ajuns să rămânem la suprafață și să indicăm clientului ce să facă sau nu (de obicei nu funcționează pe termen lung), ci merge la cauză.
Comportamentul e un efect, emoția reprezintă cauza. De aceea, în terapia centrată pe emoții, terapeuții aprofundează emoția din spatele comportamentului, o validează, o organizează, traduce ce spune acea emoție, ca apoi, în mod natural, emoția nemaifiind atât de intensă, să se stingă și comportamentul indezirabil.
În cabinet, terapeutul EFT mediază experiențe. Asta înseamnă că nu ne axăm pe explicații sau pe psihoeducație ci ajutăm clientul/clienții să intre în contact cu emoțiile, să le recunoască, să le aducă la un nivel destul de înalt încât să fie active în cabinet și apoi să le exprime direct partenerului sau să le împărtășească terapeutului, dacă e vorba de terapie individuală. Procesul de a aduce emoțiile în cabinet și mai ales, de a le împărtăși și apoi de a primi răspuns empatic la aceste emoții, este vindecător. Acest proces, ”simt – împărtășesc vulnerabil – mi se răspunde empatic” este vindecător și e singurul care aduce schimbare la un nivel profund. Reface ceea ce înseamnă atașament securizat, și anume când am anumite temeri, tristețe, rușine, pe scurt când sunt vulnerabil, am încredere să cer ajutor și lângă mine este o persoană semnificativă care îmi răspunde empatic și plin de compasiune. În cabinet, terapeutul EFT mediază o asemenea experiență care duce refacerea și corectarea atașamentului securizat.
Atașamentul sigur acționează ca un factor protectiv. El va ajuta persoana care trece printr-o situație tristă de pierdere sau eșec să rămână centrată în prezent, să își amintească propria valoare, să găsească resurse pentru alinare și să nu se îngroape în rușine sau deznădejde.
De asemenea, atașamentul securizat va ajuta persoana în situațiile dificile să ceară ajutor, să se îndrepte către alți oameni. Toate acestea reprezintă esența atașamentului securizat: când îți e greu, cere vulnerabil și primește ajutorul și empatia.
Persoanele cu atașament securizat vor avea evenimente dificile în viața lor, cu siguranță. Vor trece prin emoții de dezamăgire, situații de eșec, pierdere, traumă, tristețe etc. la fel ca orice persoană din această lume. Atașamentul securizat va ajuta aceste persoane să proceseze sănătos durerea sau dezamăgirea sau tristețea printr-o imagine de sine plină de iubire și compasiune și imagine de ceilalți, care vor fi percepuți de încredere și buni în a oferi ajutor.
O ședință de terapie de cuplu are durata de 75 minute și este un dans al celor doi parteneri pe care terapeutul îl coregrafiază. Terapeutul va aprofunda când cu un partener, când cu celălalt emoțiile din spatele unui comportament, ce simt față de celălalt, ce îi doare, care e semnificația care se asociază în mintea lor când își văd partenerul făcând anumite lucruri (ex. țipă, se retrage, pleacă de acasă, critică). Păstrând un ritm lent care permite celor doi să intre în emoții, ei vor descoperi împreună că, de cele mai multe ori, ce ne imaginăm în lipsa comunicării clare, nu este adevărata intenție a partenerului. Când un partener critică permanent, celălalt se simte rănit și își imaginează că vrea să i se spună că e defect, nepotrivit și va fi foarte de impact când va afla că, de fapt, partenerul care critică e îngrijorat sau se simte singur și e o modalitate de a ajunge mai aproape (“țip în speranța că vei auzi ce e în spatele țipătului!”).
Terapia Centrată pe Emoții are durată diferită în funcție de probleme cu care se adresează cuplul sau individul sau familia. Cu cât problemele sunt cronicizate (de mult timp) sau se referă la răni de atașament grave (traumă, infidelitate, pierderi de job, persoane dragi, etc), cu atât terapia durează mai mult. Se obțin aceleași rezultate foarte bune în oricare dintre cazurile expuse mai sus, ceea ce diferă este durata demersului terapeutic. Mai specific, dacă de exemplu, la un cuplu tânăr și proaspăt format, fără să fi avut prea multe provocări putem vorbi de un demers de 20-25 ședințe, pentru un cuplu cu multe răni, traume, ne putem gândi la un dublu de ședințe. Ceea ce e important de reținut este că, studiile din EFT arată că, rezultatul pozitiv și schimbarea este la fel pentru oricare din cazuri.