Cum să mă protejez de stres

Atașamentul sigur e un factor de protecție în situații de stres și anxietate crescută. 

Atașamentul reprezintă modul în care noi ne vedem pe noi înșine și în care îi vedem pe ceilalți și putem apela la ei pentru alinare și confort. Atașamentul securizat conferă încredere în propria persoană, capacitate de a tolera și eșecul – ca factor protectiv atașamentul securizat ne spune că un comportament a fost greșit, nu întreaga noastră ființă e greșită. Atunci când avem sentimentul puternic că ne putem baza pe ceilalți, avem o mai mare toleranță pentru eșec, pentru opinii diferite de ale noastre, pentru pierderi, ne crește imunitatea. Anxietatea se definește ca un sentiment continuu de nesiguranță, de alertă care provine din lipsa consistenței, empatiei și consecvenței în interacțiunile mamă-copil din primii ani. Dacă există atașament securizat, nu există anxietatea sau dacă apar situații anxiogene, persoana poate găsi ușor în interior mecanisme de reglare emoțională (propria imagine de sine care îi dă încredere și/sau apelează la persoane de încredere cu care să împărtășească si să ceară alinare).

Drumul spre atașament securizant

Atașamentul se conturează în primii ani de viață și nu mai poate fi schimbat! FALS! Aceasta este o idee mai veche vehiculată în psihologie, în urma căreia se părea că odată atașamentul mamă – copil format, atunci aceste interacțiuni se transformă într-un pattern ce nu mai poate fi modificat. Noile cercetări în domeniul atașamentului, printre care o mare contribuție vine din domeniul terapiei centrată pe emoții (EFT), au demonstrat că pattern-ul de atașament se poate rescrie. Cum? Prin trăirea sau crearea de noi experiențe emoționale corective. Mai exact, acest lucru presupune că ceea ce a fost greșit în copilărie, adică la nevoi vulnerabile nu s-a răspuns, s-a ignorat sau s-au dat răspunsuri greșite (diminuare sau pedepsire a nevoilor), acum, în prezent, în experiențe reale se vor da răspunsuri corecte (empatie, validare, confort, alinare). Aceste răspunsuri corective pot fi date spontan de o persoană de atașament care e deja securizată, cazul fericit al unei persoane nesecurizate care întâlnește un partener de cuplu sau un prieten sau un mentor care e securizat și poate să îi audă durerile, nevoile și să îi răspundă în mod corespunzător

Sau o altă situație corectivă este cea din psihoterapie. Persoana sau cuplul care apelează la terapie va beneficia în cadrul ședințelor de terapie EFT de experiențe reale, orchestrate de terapeut, în care are ocazia să își exprime emoțiile, nevoile, vulnerabilitățile și cineva să fie acolo și să poată răspunde empatic (terapeutul în cazul ședințelor individuale sau partenerul de cuplu în terapia de cuplu).

Iată, deci, că veștile sunt minunate! Nu e totul pierdut dacă în copilărie nu am avut norocul de a avea parte de experiențe securizante. Viitoarele relații, mai ales cele de cuplu, de la sine sau ajutate prin psihoterapie, ne oferă noi  oportunități de a crea ”raiul sigur”.