Terapeutul EFT și experiențele emoționale

Cuplurile întrebate despre motivația de a fi împreună răspund că ce i-a unit a fost iubirea sau atașamentul. De asemenea, una din cele mai frecvente întrebări de pe Google este ”ce este iubirea?”. Cu toate acestea, nici o abordare de terapie de cuplu nu lua în considerare iubirea ca fiind centrală pentru intervenție. Intervențiile se făceau asupra comportamentelor, gândurilor, dar nu deschidea mecanismul iubirii. Odată cu terapia centrată pe emoții înțelegem care e mecanismul iubirii și ca terapeuți, putem să îl vindecăm. Iubirea nu mai e mister, ci devine un resort cunoscut și asupra căruia putem acționa.

Terapia Centrată pe Emoții este o abordare terapeutică care se bazează pe teoria atașamentului și pe dinamica emoțiilor. A apărut ca urmare a lucrului cu cuplurile dar în ultimii ani s-a definitivat un protocol de lucru la fel de eficient și pentru terapia individuală și terapia familială. Este o terapie non-judicativă, non-patologizantă care se bazează pe creare de experiențe emoționale autentice care au puterea de a rescrie rețele neuronale. Experiența emoțională este starea în care au loc schimbări de ordinul doi, reale. Restul e teorie, informație.

Terapia Centrată pe Emoții sau  EFT (Emotionally Focused Therapy) are durată diferită în funcție de probleme cu care se adresează cuplul sau individul sau familia. Cu cât problemele sunt cronicizate (de mult timp) sau se referă la răni de atașament grave (traumă, infidelitate, pierderi de job, persoane dragi etc), cu atât terapia durează mai mult. Se obțin aceleași rezultate foarte bune în oricare dintre cazurile expuse mai sus ceea ce diferă este durata demersului terapeutic. Mai specific, dacă de exemplu, la un cuplu tânăr și proaspăt format, fără să fi avut prea multe provocări putem vorbi de un demers de 20-25 ședințe, pentru un cuplu cu multe răni, traume, ne putem gândi la un dublu de ședințe. Ceea ce e important de reținut este că, studiile din EFT arată că, rezultatul pozitiv și schimbarea este la fel pentru oricare din cazuri. De altfel, în ceea ce privește terapia de cuplu, EFT raportează un succes de 75% măsurat la 2 după încetarea terapiei, ceea ce e un procentaj enorm comparativ cu alte abordări terapeutice.

Terapeutul EFT mediază experiențe. Asta înseamnă că nu ne axăm pe explicații sau pe psihoeducație ci ajutăm clientul/clienții să intre în contact cu emoțiile, să recunoască, aducă la un nivel destul de înalt încât să fie active în cabinet și apoi să le exprime direct partenerului sau să le împărtășească terapeutului dacă e vorba de terapie individuală. Procesul de a aduce emoțiile în cabinet și mai ales, de a le împărtăși și apoi de a primi răspuns empatic la aceste emoții, este vindecător. Acest proces, ”simt – împărtășesc vulnerabil – mi se răspunde empatic” este vindecător și e singurul care aduce schimbare la un nivel profund. Reface ceea ce înseamnă atașament securizat și anume: când am anumite temeri, tristețe, rușine, când sunt vulnerabil, am încredere să cer ajutor și lângă mine este o persoană semnificativă care îmi răspunde empatic și plin de compasiune. Acest răspuns îmi transmite că sunt demn de atenție, de a primi un răspuns și că cei din jurul meu sunt de încredere și mă pot baza pe ei. Adică este un proces prin care se creează atașamentul securizat.

În cabinet, terapeutul EFT mediază o asemenea experiență care aduce refacerea și corectarea atașamentului securizat.