Ce înseamnă Iubirea

”Dacă întrebăm clienții care este baza unei relații fericite de lungă durată, ei vor răspunde, inevitabil, cu un cuvânt: iubirea. Cu toate acestea, în aria terapiei de cuplu și familie, iubirea se remarcă prin absență. A devenit  o variabilă uitată” (Sue Johnson, 2004)

Suntem obsedați de iubire și de relațiile de iubire. Dar ce știm cu adevărat despre iubire? Știm în mod instinctiv că nu există o altă experiență care să aibă un impact așa de mare în viața noastră asupra sănătății și asupra fericirii precum succesul în viața de cuplu, Cu alte cuvinte, a iubi și a fi iubit.

Terapia Centrată pe Emoții (Emotionally Focused Therapy) este singura terapie care se concentrează pe exact acest aspect al unei relații: cum iubesc oamenii, care sunt firele nevăzute care îi fac să fie împreună și ce își doresc de la partener din punct de vedere emoțional. Tehnicile de intervenție specifice țintesc dincolo de suprafață, de vizibil (comportamente, limbaj, pattern-uri, gânduri) și ajung la emoțiile profunde.

Terapeutul centrat pe emoții va ști să repare legături emoționale, să repare relații. El ghidează clienții spre experimentarea de noi poziții emoționale. El nu este directiv, nici nu îi învață teorii, nu judecă, nu dă rețete; el doar „este acolo”, plin de empatie. Terapeutul ghidează, după o hartă foarte bine conturată, drumul celor doi parteneri de relație înspre a-și exprima emoțiile, a-și oferi siguranță unul celuilalt și înspre susținerea reciprocă „indiferent ce s-ar întâmpla”, până ce ating acel loc numit „rai sigur”. Terapeutul o face prin propriul model, în mod experimental, fiind el un exemplu de susținere emoțională și „stâlp de siguranță” în ședința terapeutică.

Susan Johnson, în urma experienței de zeci de ani și a lucrului cu mii de cupluri, a dezvoltat un model sistematic de tratament al relațiilor „în pericol”, un tratament al iubirii. Terapia centrată pe emoții este abordarea cea mai de succes în vindecarea relațiilor „în impas”, cu o rată de succes de 70-75%. În momentul de față, Terapia centrată pe emoții este predată de traineri specializați în peste 25 de țări din lume.

Cercetările arată, fără dubii, faptul că o relație stabilă, plină de iubire este piatra de temelie pentru fericire și bunăstarea umană.

„O relație plină de iubire este cheia pentru a crea familii care pot învăța abilități ce mențin o societate civilizată: încredere, empatie și cooperare.” (Sue Johnson, 2013).